Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.01.2008 01:09 - КАК ДЪРЖАВАТА ПЕСТИ ЕНЕРГИЯ
Автор: momchil Категория: Политика   
Прочетен: 5119 Коментари: 10 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

 

В петък отидох да видя бившите си колеги от Бъларския институт по стандартизация. Сградата му се намира в София на ул.Изгрев №165. Това е между КАТ София и бул.Г.М. Димитров. В същата сграда се помещава и Държавната комисия по стокови борси и тържища.

В момента сградата се санира. Отвън е топлоизолирана както трябва. Прозорците са обърнати правилно, изолирани са както корнизите им, така и малките корнизи по фасадата на сградата. Всичко е направено така, че да няма термомостове. Дограмата е сменена с такава от ПВЦ така че като гледа човек отвън всичко е наред.

Когато обаче влязох вътре макар и неведнага установих че в стаите е ужасно горещо. Температурата беше такава, че човек трябва да седи по тънка риза в противен случай започва да се поти. В същото време в коридорите температурата е 4-5 градуса по ниска, така че ако излезеш по риза ти става студено. За да преодолеят това неудобство служителите държат в стаята по един прозорец непрекъснато леко отворен. Наблюдавах това в 5-6 стаи. Попитах някои от бившите си колеги защо не намалят парното от крана на радиатора за да не им е толкова топло. Отговориха ми, че са пробвали, но крановете се въртят толкова трудно, че ги е страх да не се скъсат и стаята да остане съвсем без парно (естествено там има само по един кран на радиатор на подаващата тръба).

Какво излиза от казаното дотук. Държавата хвърля сериозни пари за намаляване разхода на енергия. Резултатът е на лице, в студени дни в сградата става твърде топло. Енергията обаче продължава да се хаби, защото служителите държат прозорците непрекъснато отворени прозорците.

Какво още е нужно за да не е напразна огромната инвестиция направена до сега. Според мен трябва:

1.                 Да се сменят крановете на радиаторите и да се сложат по два на радиатор за да могат служителите да намаляват топлоподаването.

2.                 Да  има човек, който да следи подаваната в сградата топлина да е според климатичните условия. Ако този човек обслужва и околните държавни сгради, като тази на ЦИНТИ, КАТ, НСС то икономиите в тези 4 големи сгради със сигурост биха били по големи от заплатата на въпросния специалист.

Накратко големите инвестиции (в случая за изолация и дограма) безспорно са нужни, но те се обезмислят в значителна степен ако не се помисли и не се направят още някои дребни и евтини стъпки.

Момчил Куцаров



Тагове:   как,


Гласувай:
1



1. chara - много показателна констатация
20.01.2008 13:20
в подкрепа на казаното от Вас ще отбележа, че същото може да констатирате и в сгради на Парламента /тази на бул. Дондуков 1/, Техническия университет, МВР болница, Окръжна болница и т.н. примери много.
В несанираните сгради енергията "изтича" през дограмите, което е "принос" в повишаването на температурата на околната среда. В санираните сгради проблемите са други. Получава се "претопляне", което може да се регулира с подмяна на абонатната станция, която, съгласно ЗЕ е собственост на стопанския или административен потребител. Новите съоръжения следят автоматично както външната темература, така и параметри на вътрешната отоплителна инсталация /температура на подаваща и връщаща вода, скорост на водния поток и т.н./. Общото за всички санирани обществени сгради, както и Вие сте отбелязали е, че е невъзможно регулирането на топлинния поток на отделните отоплителни тела. Пробемът е решим с малко средства за закупуване и монтаж на термостатични вентили, които "следят" температурта на въздуха в помещението и автоматично намаляват или увеличават дебита на топлоносителя. Относно втори кран на радиаторите не е без значение какъв ще е той . Монтират се т. нар. детентори, кранове с посока, с малко съпротивление, които не затрудняват работата на отоплителната инсталация.
Така или иначе "пестенето" на енергия е комплекс от мерки и мероприятия, които дават очакван ефект при изпълнението им в цял обем.
цитирай
2. анонимен - Kakvi pesteneta na energiq be xora!
20.01.2008 15:13
Nie naskliuchixme tolkova dogovori s Putin i vse energiini! Razxishtavaite energiq i me izvinete za shliokavicata.
цитирай
3. titzi - lubov
20.01.2008 21:09
gotin
цитирай
4. zaw12929 - Рибата е с умирисана глава
20.01.2008 23:21
Много ми е интересно,така образно описвате всички институции наоколо. Там имаше по рано Патентно ведомство,Да не би да са го закрили. Точно тази сграда имам на снимка в сайта
httppeceliotinternetwednaga.net
Там имаше и патентна библиотека. И нея ли са закрили? Защо са останали незабелязани или са ги преватизирали?!
Енергия има достатучно и който не затваря крановете ще плаща по вече и ще намали и без това големия излишък. Вижте сградата обект на Вашия постинг на http://peceliotinternetwednaga.net
цитирай
5. анонимен - Отговарям на всички
21.01.2008 00:41
До chara. Сигурен съм, че има още стотици държавни сгради на това дередже дадох тази за пример, защото го видях отблизо и говорих с хората там. За другите технически подробности също мисля, че сме на едно мнение.
До анонимен №2 горе долу натам отива работата.
До г-н Боровски. Видях снимките на адреса, който ми изпратихте. Познавам много добре тези места. Няма какво особенно да се коментира. Мисля, че всичко е ясно. Социализмът е в парното и парното (българското) е социализъм.
Още по лошото е, че тези снимки показват една малка част от проблема. Наистина важна и лесно разрешима, но все пак малка.
Най важното е, че топлофикацията в България има генетичен дефек. Той е заложен още при проектиранито и не може да бъде отстранен напълно с каквито и да било мерки. Ако Ви интересува моето мнение по този въпрос изпратете ми вашиет мейл, за да не отегчаваме читателите с твърде специализиран разговор.
Момчил Куцаров


цитирай
6. анонимен - do zaw12929
21.01.2008 00:44
Не е тази сграда. Там наблизо е , но не е тя. Това обаче няма значение защото сградата за която говоря е с почти същата архитектура
цитирай
7. chara - @borovski
21.01.2008 10:55
относно въпроса, кой управлява ТЕЦ София напоследък. Принципал на дружеството е Столична община и МИЕ, изпълнителен директор - Петко Милевски - това е официалната информация.
Ако оставим политическите пристрастия настрана и говорим експертно моето мнение е следното:
част от големите загуби на енергия са в магистралите - в лошата изолация на откритите участъци и в т.нар. "подпитки" - течове, при които обработена /разбирай омекотена/ и подгрята вода изтича в канализацията. До преди 7-8 години тези загуби достигаха до 150 т/час! В итерес на истината Топлофикация подмени много магистрали с предварително изолирани тръби. Има още какво да се желае, но всичко накрая се свежда до пари. И до това потребителите да решат искат или не да имат Топлофикация.
В случай, че темата Ви вълнува вижте пост:
http://chara.blog.bg/viewpost.php?id=142125
цитирай
8. анонимен - @chara
21.01.2008 16:04
Течовете спряха още през 98-99. Тогава беше основната подмяна на тръбите. Не всичко се свежда до пари. 98 пари нямаше.
цитирай
9. chara - до коментар 10
21.01.2008 16:27
и до днес се подменят магистрали, но не така интензивно!
а що се отнася до парите, според Вас, сега има ли ги?
цитирай
10. varg1 - държавата тя
01.03.2008 10:16
само ни смуче
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: momchil
Категория: Политика
Прочетен: 1533930
Постинги: 63
Коментари: 739
Гласове: 395
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930