Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.12.2008 22:59 - За боклука поглед от ляво и отдясно
Автор: momchil Категория: Политика   
Прочетен: 1998 Коментари: 3 Гласове:
1



          Повод за този пост след такова дълго отсъствие е излязлата тези дни наредба на СОС за боклука. Сигурно ще си кажете, че когато става дума за боклука няма ляво или дасно решение. Ще се опитам да ви покажа че има. 
                Какво е сега положението?
               1. Няма никаква връзка между количеството изхвърлен боклук и таксата. Петима приходящи работници с по 600-1000 лв.заплати  живеещи под наем в гарсониера плащат (или плаща собственика на гарсониерата) в пъти по малко такса смет от пенсионер с 200 лв(или по малко) живеещ сам в 100 кв.м. апартамент в центъра.
                 2. Тези , чието сметосъбиране е реално по скъпо, а именно живеещите в еднофамилни къщи в крайни квартали плащат по малко от тези, които живеят сгъчкани в центъра.
                3. Изхвърлящите боклука нямат никакво право да се договарят с когото и да било за осъществяването на тази услуга.
                4. Цената се договаря чрез търгове с предварително определени 2-3 кандидати отсяти чрез предварително зададени напълно безсмислени условия. В последствие чрез анекси се предоговаря.
        Както виждате социализъм в действие.
        Какво ще стане след влизането в сила на наредбата. Същото, само че ще разделяме боклуците, като при това те престават да бъдат боклуци, а суровина за някой, но в замяна ще плащаме по -голяма такса смет защото се събират разделно. Както се казва в хубавият руски виц  "голод ,холод и болшая благодарность". 
          Това според мен е левият чисто комунистически подход към проблема с отпадаците. 
           А какъв тогава е десният. Преди да го опиша нека направим някои допускания
          Нека допуснем, че в резултат на новата наредба 1 000 000 софиянци ( както виждате не всички) отделят по една минута на ден в повече от колкото досега за да събират  и изхвърлят разделно боклука си. Това прави 16 666 работни часа дневно. Нека да съм сбъркал, нека цифрата да е двойно по малка, за по кръгло 8000 часа всеки ден. Това се равнява на ежедневният труд на предприятие с 1000 работници. При ок. 4000 евро на глава от населението за 2007г. това се равнява на 4 000 000 евро. Тоест милион софиянци ще извършат работа за 4 000 000 евро, които ще отидат като печалба в някой фирми, а като благодарност ще получат увеличение на такса смет. Екстраполирайте това в размерите на страната и ще видите, че става дума за страшно много пари.
         Какво предлагам. 
         Пълно либерализиране на събирането на сметта (събирането остава разделно). Какво разбирам под либерализиране.
               
         1. Всяка фирма, която пожелае може да се занимава с тази дейност. Единствените ограничения могат да бъдат контейнерите да не пречат на движението. Това ще даде възможност в този бизнес да се включат и малки фирми, което ще доведе до гъвкавост и конкуренция, а от там и до спадане на цената на услугата. Естествено тези фирми ще трябва да имат договори за доставка на ползвателите на вторичните суровини.
         2. Всеки домсъвет и всяко домакинство ще имат право да сключат договор, с която фирма намерят за добре на договорена цена и други съпътстващи условия като например:

  • кои ще осигури контейнерите
  • честота  или точен график на изхвърлянето 

                      3. За отпадъка, който не може да бъде употребен и се налага да се преработва в завод (аз смятам, че такъв, почти няма) ще се заплаща на тон на собственика на завода и такса за извозването
                      4.Пълно отпадане на такса смет към общината.
                      5. Запазване на ролята на общината, като гарант за това, че всички ще си плащат свободно договерените такси.
            Какъв би бил ефекта, според мен, ако се въведе този принцип.
            1.Спадане на парите, които сега се отнемат от данъкоплатците и от фирмите за такса смет. Тези пари ще бъдат употребени за други цели, което ще доведе до увеличаване на БВП не само в София, а в цялата страна.
            2. Край на корупцията в общините във връзка с конкурсите, концесиите, контрола по изпълнението на договорите. и т.н.
            3. Засилване на конкуренцията и прозрачноста в този сектор.
           Сигурно има и други ефекти, но засега ще се огранича само с тези.
            Ето това аз наричам дясно решение без претенции механизмът да е описан подробно..



      



Тагове:   отдясно,


Гласувай:
1



1. lambo - Мечти, мечти-и-и-и-и
03.01.2009 18:39
Кои от Общинарите (дето прибират пачки за нагласени конкурси и търгове) ще оставят тая златна мина - боклука, в ръцете на народеца ?! Кои?!

Но има и по-страшно - циганските квартали, които произвеждат огромно количество боклук, ИЗЗОБЩО не плащат такса смет. Защо? Защото къщите им, построени незаконно, не се водят на отчет и ... все едно те нямат къщи, разбираш ли играта?

Но има и още по-страшно. Скоро научих, че горното важи и за вилните зони, в които живее Олигархията българска. Нито една от огромните вили, тип "Прогимназия" няма акт 16, тоест води се, че още се строи и строителството не е завършено. По този начин олигарсите не плащат нито данък сгради, нито такса смет. Също като циганите ... С тая разлика, че Олигарсите поне са купили земята и имат строително разрешение. Циганите и това нямат.

Така че ... и мургавите и белите сигани, висят със страшна сила върху гърба на бедните работещи данъкоплатци.
цитирай
2. gezatop - Първата точка 3 не е вярна. Офиса ни е ...
04.01.2009 01:24
Първата точка 3 не е вярна. Офиса ни е с договор, можем да определяме честота и час на събирането (идват с точност до десет минути), има опции да наемеш или купиш контейнери. Плащането, разбира се, не е процент от изсмукана от пръстите данъчна оценка, а на посещение.
цитирай
3. анонимен - momchil
05.01.2009 19:40
Това , което казваш е вярно, но само за фирмите и то частично. До колкото знам те също плащат такса смет, но кагато имат договор за изхвърляне на боклука промилът им е по малък. Преди време си спомням, че областният управител беше забранил да се сключват такива договори защото имало концесия за боклука и само концесионерите можели да го извозват. Признавам, че оттогава загубих дирята на този проблем за фирмите. Ако сте запознат по подробно сд удоволствие ще прочета това, което ще ми пратите
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: momchil
Категория: Политика
Прочетен: 1531761
Постинги: 63
Коментари: 739
Гласове: 395
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930