Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.02.2012 20:00 - ТРЯБВА ЛИ ПОЛИТИЦИТЕ ДА ГЛЕДАТ ТЕЛЕВИЗИЯ
Автор: momchil Категория: Политика   
Прочетен: 2161 Коментари: 2 Гласове:
3



         С продължаващите снеговалежи този въпрос става все по актуален.
         Шефът на пътната агенция ни обяснява как за да имаме чисти пътища трябва да харчим по 500 лилиона лева годишно. Тук трябва да зададем въпросът гледат ли политиците телевизия? Май не. Аз гледам и на какво попадам 
ww.vbox7.com/play:a2454025d2. Изгледайте това филмче и после продължете да четете. За тези, които ги мързи да гледат ще резюмирам, че става дума за предаването Топ Гиър и по специално за превръщането на комбайн в снегорин или както там му казват снегобайн. От филмчето съвсем ясно личи, че може селскостопанска техника да се използва за разчистване на пътища.
          Ако потърсите в Гугъл на селскостопанска техника ще видите десетки видове тежка селскостопанска техника, която може да свърши и тази работа.
         Какво е предимството на това да се използва тази техника за разчистване на пътищата?
        Нека първо разгледаме сегашната система.
        Фирмите, трябва да имат необходимите специализирани машини. Това са предимно камиони с приспособления за разпръскване на пясък и луга отзад и лопата отпред. Проблемът на тези машини е, че те НЕ МОГАТ ДА СЕ ИЗПОЛЗВАТ ЗА НИЩО ДРУГО.
      Е сега си представете, че вие  сте собственик на такава фирма и имате техника за един милион лева и договор за 5 години. Нормално е да искате да си възвърнете инвестицията а речем за 4 годин и петата да ви е печалба. Следователно вие трябва да поискате на държавата минимум 250 000 лв годишно дори и при положение, че изобщо не работите. От там нататък трябва да предвидите определено количество часове работа, заплати осигуровки и т.н. Основният недостатък на  тази схема е, че данъкоплатеца плаща инвестицията дори и при никаква работа.
         Сега да разгледаме варианта при почистване със селско стопанска техника.
         Арендаторът на 10-20-30 100 000 декара има земеделска техника. Тази техника е закупена с разчет да се изплати от земеделска продукция. Комбайните например работят само през юни юли и август. През цялато останало време седят. Тракторите от края на октомври средата на ноември същи седят. Какво пречи на собствениците на тази техника да се заплаща за почистване на пътищата на час. Тези средства на тях ще им бъдат добре дошли тъй като машините им и така и така бездействат. Спокойно може да се обявят конкурси за тази дейност като печели този с най-ниска цена на час. Няма никакъв проблем машините да дежурят на подходящи места по бензиностанции и да се включват бързо при нужда. Основните пътища в България минават през силно селскостопански райони. Пазаржишко , Пловдивско, Старо Загорско, Ямболско, Плевенско и т.н. да не изброявам. Най- проблемните места са в североизточна Българи и по-специално Добруджа заради снегонавяванията. Точно там обаче са и най- големите стопанства с най-мощна техника. За да се направи това обаче е нужно да се мисли нестандартно и най-вече да се  гледа телевизия.




Гласувай:
3



1. idealist - Да, де
07.02.2012 20:28
ама това са много договори с много хора. А това е работа. Пък и от много хора по-трудно се събират рушветите, нали?
цитирай
2. momchil - Да да прав си, безспорно, ама и аз си ...
07.02.2012 20:46
Да да прав си,безспорно, ама и аз си падам малко idealist.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: momchil
Категория: Политика
Прочетен: 1492953
Постинги: 63
Коментари: 739
Гласове: 395
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031